............................................................................................................Social & Political Scinces
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
............................................................. ΥΦΟΣ Γράμματα, τέχνες, βιβλίο, πολιτισμός

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΟΥΤΟΠΙΑ - περιοδικό θεωρίας και πολιτισμού στο θεωρητικό, επιστημολογικό επίπεδο.

ΟΥΤΟΠΙΑ Τεύχος 104

Τεύχος 104 - Εξώφυλλο
2013
Σεπτέμβριος-Οκτώβριος
Το τεύχος αυτό αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες: Κοσμολογία, Βιολογία, Τέχνη. Τα σχετικά προβλήματα προσεγγίζονται σύμφωνα με τον χαρακτήρα του περιοδικού (περιοδικό θεωρίας και πολιτισμού) στο θεωρητικό, επιστημολογικό επίπεδο.
Αναλυτικά:
Κοσμολογία: J.P. Pecker, Mέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας: Κριτική και ερμηνεία της ακτινοβολίας βάθους του ουρανού. Μ. Σαριδάκης: Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, Από την παντοδυναμία στην κρίση. Ε. Μπιτσάκης: Χώρος και Χρόνος, H Συνεχιζόμενη Αναζήτηση. Ν. Ταμπάκης: Από την απλότητα στην πολυπλοκότητα. Επίσης μικρό αφιέρωμα στον J.P. Vigier, έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους φυσικούς, που πέθανε σχετικά πρόσφατα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο κείμενα του J.P. Vigier: O κόσμος του Αϊνστάιν και Υπάρχει αιτιότητα στη μικροφυσική; Τα κείμενα-αφιερώματα αφορούν σημερινά προβλήματα κοσμολογίας.
Βιολογία: Λ. Λάκκα: H «Χρυσή Εποχή» της γαλλικής Σχολής της Μοριακής Βιολογίας. Συνέντευξη με τον François Jacob (βραβείο Νόμπελ) που επίσης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Χρ. Γεωργίου: Κομμουνιστική Ισότητα άνευ όρων. Υπέρβαση των ορίων της Μαρξιστικής ισότητας. Μ. Κουκουλούδη-Μ . Σπυριδάκης: Η κοινωνικό-πολιτική προσέγγιση της έρευνας για τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Michel Morange: άρθρο για την προσωπικότητα και το έργο του François Jacob (1920-2013).
Παιδεία και Τέχνη: Ανδρουλάκης, Λαπαναΐτη, Μαρούδας, Οικονομάκης: Ο βαθμός αποδοχής του επιχειρηματικού μοντέλου διοίκησης στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Απ. Βαλτάς: O Kρόνος και ο Francisco Goya. Δ. Πασπάτης: H Παναγία των Παρισίων του Ουγκό, Όψεις ενός ανεστραμμένου κόσμου.
Στο τεύχος δημοσιεύονται επίσης επίκαιρα άρθρα: Για την κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Γ. Μαίστρος), για την επιχείρηση εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής (Δ. Μπελαντής), για την Αμερικάνικη αναδίπλωση στη Μέση Ανατολή (Π. Παπακωνσταντίνου) και για τη θεωρία των δυο άκρων (Ε. Μπιτσάκης).
Το σημερινό τεύχος εικονογραφείται με έργα του ζωγράφου και χαράκτη Γιώργου Μήλιου, επιλεγμένα από τη Μαρία Κοκκίνου. Τα έργα συνοδεύονται από ένα κείμενο του ζωγράφου. Το τεύχος ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με το Χρονικό του Βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου